Catering vanuit huis beginnen? Dit zijn de eisen!

24/06/2022
|
111
Oesters bestellen

Jij bent een chef in je eigen keuken, je houd van koken en je bent op het idee gekomen om een cateringservice vanuit huis te starten! Super leuk! Of je nu Italiaans, Frans, Surinaams, Afrikaans of Indiaas gaat koken of misschien wel een bakkerij wil runnen vanuit huis. Je bent al op de goede weg. Natuurlijk moet je ook met de beste en meest verse producten werken! Je moet ergens vlees, vis, fruit en andere producten bestellen. Misschien wil je het iets decadenter aanpakken met een Franse keuken en Oesters bestellen. Het kan tegenwoordig écht allemaal vanuit huis omdat je tegenwoordig al die producten online kunt bestellen! Of je nu in Amsterdam, Haarlem, Maastricht of Twente woont. Een leverancier vinden gaat heel makkelijk online.

Natuurlijk willen we zulke goede ideeën moeten we natuurlijk een warm hart toedragen. Daarom hebben we in deze blog alvast voor je op een rijtje gezet wat nou de eisen zijn om een catering service vanuit huis te runnen.

Bedrijf of hobby?

Het is belangrijk om vooraf te bepalen of jij een ondernemer bent. Zo kun je bepalen of je aan alle eisen die daaraan verbonden zijn moet voldoen of dat je het meer als hobby doet. Onze wet zegt daar het volgende over: “Levert u zelfstandig goederen of diensten aan anderen met een winst oogpunt, dan bent u een ondernemer”. Als dat zo is dan moet je voldoen aan de criteria van een onderneming. Als winst geen enkele rol speelt en je wil gewoon voor vrienden en familie koken, dan ben je gewoon een superleuk mens, maar geen ondernemer.

Catering vanuit huis, de eisen

Veel beginnende cateraars beginnen vanuit hun eigen keuken. Dat is natuurlijk goedkoper dan een pand huren met een keuken erin en vaak ook praktischer. Misschien wil je het meteen groot aanpakken en een deel van je huis inrichten om het bedrijf te runnen of je keuken uitbreiden.
Of je nu vanuit je eigen keuken of een andere plek kookt, dit is het advies:

  • Controleer wat de eisen en voorwaarden zijn in jouw gemeente
Gerelateerd nieuws  Ga op erop uit met vrienden

De kans is aanwezig dat een gemeente een bestemmingsplan heeft. De gemeenten en jij zelf moeten dan onderzoeken of de plek vanuit waar je het bedrijf gaat runnen voldoet aan de eisen voor dit bestemmingsplan.

  • Schrijf je in in het register van de NVWA

NVWA staat voor voedselwarenautoriteit. Het is verplicht om hier ingeschreven te staan als je met voedselproducten werkt.

  • Controleer je hypotheekovereenkomst en/of huurcontract

Daarin staat of je bij machte bent om een bedrijf vanuit thuis te starten. Neem contact op met je bank of je verhuurder om te overleggen.

  • Lees de HACCP regeling door

Hier staat precies in vermeld hoe je onderscheid kunt maken tussen levensmiddelen (om te consumeren) voor catering en voor jezelf.

  • Verdiep je in de voorwaarden voor bezorging

Wil je eten en drinken zelf bezorgen? Dan moet ook je voertuig schoon zijn. Warm eten moet bij bezorging minimaal 60 graden zijn en gekoelde waren mogen niet warmer worden dan 7 graden. Verpakkingsmateriaal mag niet schadelijk zijn voor de gezondheid, direct of indirect.

Conclusie

Het zijn een paar kleine dingetjes waar je even rekening mee moet houden, maar laat dat je ondernemende geest niet in de weg zitten! Heel veel succes met het opzetten van je catering bedrijf!

Meer blogs lezen? Lees dan De 5 leukste drank cadeaus voor de feestdagen

Recent

Succesvol outplacementtraject? Let hierop

28/11/2023

De beste beautytips op een rijtje

22/11/2023

De magie van verlichting in de woonkamer

16/11/2023

De 5 leukste drank cadeaus voor de feestdagen

16/11/2023

Het nieuwe gezicht van bedrijfsafval ophalen: een sprong naar duurzaamheid

16/11/2023

Meer in deze categorie

Geen kalkaanslag meer in leidingen en kranen: het belang van waterontharders

|
Algemeen, Diensten

Hoe voer je een zoekwoorden onderzoek uit? 5 Handige tips

|
Algemeen, Diensten

Doelgroep Overijssel versus het Westen op social media

|
Algemeen, Diensten

5 manieren waarop je noppenfolie kunt gebruiken

|
Diensten
© Copyright Crinnkle Webdesign 2023
hello world!