De cowboys van de woningmarkt
De recordprijzen van de woningmarkt voeden het misnoegen van menig woningzoeker. Maar ook de beschuldigingen van gesjoemel door makelaars, de zogenaamde cowboys van de woningmarkt, worden steeds groter. De Tweede Kamer eist daarom maatregelen.
Wie zijn deze cowboys?
Ze zullen niet rond paraderen in zwarte cowboylaarsjes, maar het heeft veel meer te maken met de manier waarop de makelaars te werk gaan. De woningmarkt kan tegenwoordig het beste vergeleken worden met het wilde westen, waar cowboys in hun zwarte cowboylaarsjes veelal de dienst uitmaakten. Zo is het tegenwoordig ook binnen de woningmarkt: makelaars maken de dienst uit en beslissen vaak wat er gebeurd. Bevriende makelaars kunnen hun klanten bijvoorbeeld met voorkennis een hoger bod laten uitbrengen. Dit komt naar onderzoek steeds vaker voor. In slechts twee maanden tijd stroomt het meldpunt van Vereniging Eigen Huis vol met maar liefst zeshonderd meldingen, waarin kopers en verkopers zich benadeeld voelen.
Hoe krijg je de cowboys klein
Om de woningmarkt weer wat eerlijker te maken en ervoor te zorgen dat de cowboys niet meer naast hun zwarte cowboylaarsjes kunnen lopen, moet de makelaar weer een beschermde titel worden. Het NVM is namelijk van mening dat alleen op die manier de cowboys uit hun zadel worden geworpen. Maar is ook van mening dat kopers te snel naar de makelaar wijzen als boosdoener van de overspannen woningmarkt. Een mogelijke manier om de cowboys klein te krijgen is door woningen te verkopen middels een biedproces. Hier zet het NVM echter haar vraagtekens bij, want het zou niet geschikt zijn voor álle woningverkopen. Tijdens een biedproces kan men namelijk zien wanneer zij overboden worden en kunnen vervolgens een nog hoger bod indienen. Dit zou prijsopdrijvend werken en dat is in een overspannen woningmarkt niet de juiste oplossing.
Hoe werkt het op dit moment?
Op dit moment blijven biedingen geheim. Maar volgens een kamerlid van GroenLinks heeft iedere woningkoper het recht om te weten wat er in het biedingsproces plaatsvindt. Makelaars vinden dat schending van de privacy, maar het gaat er juist niet om wie de woning uiteindelijk gekocht heeft. Het gaat er juist om dat men weet welke biedingen zijn geplaatst, hoe deze elkaar opvolgen en of er ook mensen zijn die vaker bieden. Alleen op die manier krijg je volgens het GroenLinks kamerlid een goed inzicht in het proces.