Leraar basisonderwijs

14/12/2020
|
130
reintegratie onderwijs

Een leraar basisonderwijs geeft les aan kinderen tussen de leeftijden 4 tot en met 12 jaar. Deze leerkracht geeft les in verschillende vakken zoals rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde, et cetera. Een leraar basisonderwijs is dus verantwoordelijk voor het geven van meerdere vakken en wordt daarom ook vaak gezien als een all round leerkracht. Een basisschool is dé plek waar kinderen met elkaar leren omgaan en zich sterk mentaal ontwikkelen. Een leerkracht van het basisonderwijs is dan ook niet alleen maar bezig met les geven, maar is ook verantwoordelijk voor het begeleiden van kinderen in hun emotionele en sociale ontwikkeling.

Een leerkracht moet in kunnen grijpen wanneer dat nodig is en kunnen aanvoelen wanneer er iets mis is met een leerling. Afwijkend gedrag kan er namelijk voor zorgen dat een kind uiteindelijk slechte schoolprestaties neerzet. Dit wil je natuurlijk voorkomen. In zulke gevallen moet je als leraar extra ondersteuning kunnen bieden.

Taken van een leerkracht

De werkzaamheden van een leerkracht bestaat uit verschillende onderdelen. Denk aan het voorbereiden van de lessen, het afnemen van toetsen, het nakijken van toetsen en het organiseren van activiteiten voor de klas. Daarnaast moet je als leerkracht basisonderwijs regelmatig contact onderhouden met de ouders van de kinderen. Naast het geven van de verplichte vakken, kun je er als leraar voor kiezen om ook niet verplichte vakken te geven. Meestal bepaald de leraar echter niet welke niet-verplichte vakken er gegeven mogen worden. Dit gebeurt meestal door de medezeggenschapsraad. Ook kunnen de werkzaamheden voor een leerkracht verschillen, als deze lesgeeft aan een combinatieklas. Je moet dan rekening houden met het leeftijdsverschil en de verschillen in lesstof. De ene helft van de klas is namelijk al een jaartje verder in de lesstof dan de andere helft van de klas.

Gerelateerd nieuws  Wat kun je het beste een man cadeau geven?

Verantwoordelijkheid van leerkrachten

Zoals je ziet heeft een leerkracht veel verantwoordelijkheden. Dit kan ook veel druk en tijdsdruk met zich meebrengen. Een groot gedeelte van leerkrachten krijgt dan ook wel eens te maken met een burn-out. Een burn-out betekent dat je een langdurige periode van stress en overspanning meemaakt. Als je na een burn-out weer aan het werk wilt komen, dan kan dat vaak weer bij je oude werkgever. Is dat niet meer mogelijk, dan zul je hulp moeten zoeken voor de reintegratie in het onderwijs. Reintegratie onderwijs houdt in dat je weer gaat functioneren in het onderwijs.

 

Recent

De rol van preventieve zorg in zorgverzekeringen

26/03/2024

5 Handige borduurtips

20/03/2024

Wat doet een mediator?

20/03/2024

Hoe combineer je een flare broek op kantoor?

15/03/2024

Hoe je als expat een woonruimte vind

13/03/2024

Meer in deze categorie

Hoe combineer je een flare broek op kantoor?

|
Algemeen

Hoe je droomhuis te realiseren met een slimme verbouwing

|
Interieur

Voordelen en nadelen van een WooCommerce webshop

|
Algemeen

De evolutie van juridische dienstverlening

|
Algemeen
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!