Linkbuilding anno 2025: wat werkt écht nog?

Binnen SEO zijn er drie pijlers die het fundament vormen voor online vindbaarheid: techniek, content en autoriteit. Techniek en content zijn een zeker plafond te optimaliseren, maar linkbuilding, wat zorgt voor de opbouw van autoriteit, is de enige pijler die in theorie oneindig schaalbaar is. Mits dat dit allemaal goed wordt uitgevoerd, want linkbuilding anno 2025 is niet meer wat het ooit was. We bespreken hier de waarde van linkbuilding, de gevaren van verouderde tactieken en de signalen die Google daadwerkelijk gebruikt om jouw backlinkprofiel te beoordelen.
Wat houdt linkbuilding precies in?
Linkbuilding is het actief verkrijgen van backlinks van externe websites naar jouw website. Met als doel om een hogere waardering voor zoekmachines zoals Google te behalen en daarmee hoger te ranken op bepaalde zoekwoorden om online goed vindbaar te zijn. Backlinks zijn voor Google een belangrijk signaal om relevantie en autoriteit te bepalen. De manier waarop Google naar backlinks kijkt, is redelijk veel veranderd in de afgelopen 10 jaar. De kwaliteit en relevantie van de links is een steeds grotere en belangrijkere rol gaan spelen. Een natuurlijk linkprofiel heeft een gezonde verdeling in ankerteksten en tussen het aantal backlinks en het aantal domeinen waar deze backlinks vandaan komen.
Binnen zoekmachineoptimalisatie is linkbuilding een belangrijk onderdeel. Een zoekmachine hecht grote waarde aan het aantal relevante inkomende links naar een website. Deze links worden door zoekmachines gezien als stemmen voor een website. Des te meer stemmen de website ontvangt, des te belangrijker deze moet zijn volgens de zoekmachines. Niet elke stem is voor Google even belangrijk. Gaat jouw website over rijbewijskeuring Almere, dan is een stem van een rijschool in de regio Almere meer waard dan die van een fietsenmaker in Eindhoven. Dit is wat bedoeld wordt met relevante backlinks.
PageRank
PageRank is een van de oudste algoritmes van Google en werd oorspronkelijk ontwikkeld om pagina’s te rangschikken op basis van het aantal en de kwaliteit van inkomende links. Hoewel Google de zichtbare score jaren geleden heeft uit gefaseerd, speelt het algoritme zelf altijd nog een rol in hoe linkwaarde doorgegeven wordt. Belangrijk om hiervan te onthouden: PageRank draait niet alleen om kwantiteit van links, maar vooral om kwaliteit en relevantie van de bron.
Trustflow
Via verschillende tools kun je waardevolle inzichten krijgen over de kwaliteit van je backlinks. Bijvoorbeeld via Majestic of Ahrefs. TrustFlow is daarbij een belangrijke metric, deze geeft namelijk aan hoe betrouwbaar een linkprofiel is op basis van de autoriteit van de verwijzende domeinen. Een hoge TrustFlow-score betekent dat je links ontvangt van websites die zelf als betrouwbaar worden gezien. Houdt hierbij dus rekening met het hebben van veel links met een lage TrustFlow-score of met irrelevante context weinig zin hebben. Kwaliteit wint het altijd van kwantiteit.
Anchorteksten
De tekst waar een link achter zit, de anchortekst, vertelt Google iets over het onderwerp van de gelinkte pagina. Maar probeer hier niet te veel in te overdrijven. Google monitort namelijk op onnatuurlijke linkpatronen, zoals exact dezelfde anchortekst op tientallen domeinen. Verschillende attributen laten zien dat Google nog steeds inzet op het dempen of bestraffen van te spammy anchorprofielen. Variatie, natuurlijk taalgebruik en relevante context rondom de link zijn dus van groot belang.

Linknetwerken
Google registreert tal van signalen rondom spam. Zo zijn er attributen die allemaal gericht zijn op het herkennen van onnatuurlijke linkopbouw. De praktijk wijst uit dat veel tactieken die jaren geleden nog goed werkten, zoals bulklinks via blognetwerken, inmiddels eerder schadelijk zijn dan nuttig. Daarnaast wordt ook niet elke link gezien als een waardevolle link voor Google. Tools tonen simpelweg wat zij crawlen, maar Google bepaalt zelf welke links het vertrouwt en meeweegt. Dit zijn er in de praktijk vaak minder dan je denkt.
Relevantie
Google kijkt steeds meer naar de inhoudelijke samenhang tussen de linkende pagina en doelpagina. Niet alleen de anchortekst, maar ook de context rondom de link speelt een rol. Google analyseert de woorden rondom een link om te bepalen of deze logisch en inhoudelijk relevant is. Ook uitgaande links van jouw site worden geanalyseerd op relevantie. Zo beoordeelt Google in hoeverre jouw externe links passen bij het onderwerp van je pagina. Waar voorheen het advies was om geen links naar andere sites op te nemen, laat modern SEO-beleid zien dat relevante uitgaande links bijdagen aan transparantie en autoriteit.
De toekomst van linkbuilding
De recente ontwikkelingen bevestigen wat we in de praktijk ook wel al zagen: linkbuilding werkt nog steeds, maar alleen als het duurzaam, relevant en transparant gebeurt. Achterhaalde tactieken zoals bulklinks, dubbele anchors en netwerkposts leveren misschien wel een tijdelijk resultaat op, maar vormen op de lange termijn een risico.
In tegenstelling tot techniek en content, kent linkbuilding geen plafond. Je kunt blijven bouwen aan je autoriteit, zolang je dat op een kwalitatieve en duurzame manier doet. Dat maakt linkbuilding in potentie de krachtigste pijler van SEO, mits deze strategisch wordt uitgevoerd.
Als je dus linkbuilding wilt toepassen voor je eigen website moet je dus zorgen voor:
- Relevante links vanuit thematisch passende pagina’s
- Diversiteit in domeinen, IP-adressen en anchorteksten
- Contentmatige context, die aansluit bij het onderwerp
- Transparantie en logische plaatsing van uitgaande link