Duurzaam reizen: hoe kun je milieubewust op vakantie gaan?

17/04/2024
|
118
met de trein op vakantie

Duurzaamheid staat sinds enkele jaren hoog op de agenda bij mensen. We zijn namelijk steeds meer gaan inzien hoe slecht het gaat met de wereldwijde natuur. Onze ecologische afdruk is zo ongelofelijk groot dat we maar liefst anderhalf keer zoveel verbruiken dan onze aarde eigenlijk kan hebben. Het Global Footprint Network heeft dan ook Earth Overshoot Day bedacht. Dat is de dag waarop we onze jaarvoorraad hebben opgemaakt, als iedereen zou leven als de gemiddelde wereldburger dat doet. In 1970 kwamen we dan ook perfect uit op het einde van het jaar. In 2023 gebruikten we alleen zoveel dat we op 20 juli al onze voorraad hadden verbruikt. Stel dat iedereen zou leven als Europeanen doen, dan verbruiken we zelfs bijna dríe keer zoveel als eigenlijk mogelijk is. Belangrijk dus om milieubewust te gaan leven. In deze blog bespreken we dan ook de beste manieren om op vakantie te gaan!

Wat is de meest vervuilende vakantie?

Helaas moeten we nog heel even in het slechte nieuws blijven. Om dan ook maar direct antwoord te geven op de vraag: Vliegen is met afstand de meest vervuilende manier van op vakantie gaan. Tijdens het vliegen worden er namelijk CO2, stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen uitgestoten in onze hogere atmosfeer. Zo is een vliegreis vaak 10 keer zo belastend als dezelfde bestemming met de trein. En tuurlijk, je kunt moeilijk met de trein naar China reizen. Toch is het belangrijk om jezelf af te vragen, heeft die vakantie bijvoorbeeld Azië net zoveel waarden als die in Spanje? Mocht je antwoord daarop ja zijn. Dan is dat voor een keertje helemaal niet zo erg. Probeer dan overigens wel – mocht je dat kunnen bekostigen – om te betalen voor de CO2 compensatie. Vliegtuigmaatschappijen compenseren dan de CO2 uitstoot door nieuwe duurzame projecten te beginnen. KLM investeert daarmee bijvoorbeeld in duurzamere vliegtuigbrandstof.

Vakantie in eigen land

Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel, zo hebben we sinds enkele jaren ontzettend warme zomers. Je kunt er eventueel dus ook voor kiezen om in de zomer vakantie heerlijk in ons eigen kikkerlandje te blijven. Doordat we ook zo’n klein landje zijn, hoef je niet eens perse in een vreemd bed te gaan slapen. Je kunt bijvoorbeeld in de vakantie thuis blijven, en met de trein reizen naar de steden die je graag wilt gaan bezoeken. Vaak heeft de Nederlandse Spoorwegen hier ook leuke aanbiedingen voor. Zoals bijvoorbeeld een overnachting, de reis er naar toe én terug plus een lekker ontbijt voor maar 80 euro. Mocht je het niet perse nodig vinden om aan de Italiaanse kust te liggen, dan kun je ook een ontzettend leuke vakantie hebben in Nederland. Vaak hebben grote pretparken, museums of andere bezienswaardigheden ook kortingen voor in het hoogseizoen als je  een combi-pakket koopt.

Gerelateerd nieuws  Wat is spirituele ontwikkeling?

Naar Barcelona met de trein

Ja, op vakantie gaan met de trein kan best een beetje prijzig worden. Wil je met de trein naar Barcelona? Dan kun je bijvoorbeeld vanuit Amsterdam Centraal naar Barcelona Sants reizen. Deze rit duurt 12 uurtjes en kost voor de 2e klas 275 euro per persoon. Hierbij heb je overigens wel een overstap van de Eurostar in Parijs naar de TGV die je naar Barcelona brengt. Het leuke aan reizen met de trein is wel dat je door de mooiste natuurgebieden komt, die je met het vliegtuig of de auto nooit zult gaan zien. Prijs technisch is het overigens wel gewoon goedkoper dan met de auto. Volgens Michelin kost het gemiddeld zo’n 310 euro en je bent 16 uur onderweg. Deze prijs ligt vooral zo hoog wegens de tolwegen. Met de trein reizen is in elk geval ontzettend leuk om te doen. En veel beter voor de natuur!

Stedentrip maken in Frankrijk

In Nederland zijn we vaak íets te trots over onze infrastructuur. De Fransen hebben het openbaar vervoer bijvoorbeeld veel beter op orde. Het is dan ook ontzettend tof om een stedentrip te maken tussen alle eeuwenoude gebieden die Frankrijk heeft. Zo kost de heenreis van Perpignan naar Montpellier maar 34 euro voor één volwassenen in het hoogseizoen. Bij de NS betaal je voor Maastricht – Amsterdam al 30 euro. Daarnaast zijn de treinen in Frankrijk ook ontzettend verduurzaamd. Die reis bespaart bijvoorbeeld al 97% van de CO2 kosten ten op zichtte van de auto. Wil je graag deze reizen gaan maken? Kijk kan op Trainline, zij hebben veel extra informatie hierover. Tip van ons; als je met een groep gaat reizen, laat dan papieren draagtassen bedrukken. Hierdoor is het meteen duidelijk van wie de bagage is. En je zorgt extra goed voor het milieu, een win win situatie.

Maak ook vooral gebruik van het internet en wat daar allemaal op gebeurt. Het is tevens een goede en gratis bron om te raadplegen voor relevante informatie tijdens je tripje.

Recent

Hoe verminder je verpakkingsafval?

21/05/2024

De toekomst van online marketing

21/05/2024

Een weekendje Maastricht in de zomer!

06/05/2024

Het gedoogbeleid van Nederland

03/05/2024

Hoe SEO bedrijven helpt om te groeien

01/05/2024

Meer in deze categorie

Hoe verminder je verpakkingsafval?

|
Algemeen

Het gedoogbeleid van Nederland

|
Algemeen

Upgrade je keuken: trends die geen verbouwing vereisen

|
Interieur, Wonen

Hoe combineer je een flare broek op kantoor?

|
Algemeen
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!