Rookmelder wettelijk verplicht

12/09/2020
|
157
rookmelders

Het is nooit een slecht idee om je huis of appartement te voorzien van rookmelders. De voornaamste reden om rookmelders te plaatsen is veiligheid. Bescherm je partner en kinderen tegen brandgevaar. Het is helaas een feit dat er jaarlijks wel tientallen doden vallen door toe doen van een brand die is ontstaan in een woning. Dit is natuurlijk verschrikkelijk. Het is dan vaak niet eens de brand die de daad verricht, maar de rook die zich erbij verspreid. De rook die vrij komt bij een brand zorgt namelijk voor verstikking. Om vergelijkbare ongevallen te voorkomen is het vanaf de zomer van 2022 verplicht om rookmelders in je huis te hebben.

rookmelders

Waar je op moet letten

Begin niet zomaar aan de installatie van je rookmelders. Eerst moet je bijvoorbeeld controleren of de rookmelders die je hebt voldoen aan de wettelijke norm. Is dit in orde, dan is het altijd handig om een rookmelder met een zogeheten testknop aan te schaffen. Zo kun je de installatie testen wanneer deze is geïnstalleerd. Ook moet je de rookmelders onderhouden. Dit doe je door ze regelmatig schoon te maken. De batterijen kunnen ook opraken. Door het systeem regelmatig te testen weet je of ze aan vervanging toe zijn.

Gerelateerd nieuws  De beste tuin-tips

In welke ruimtes werken ze het beste?

Vanaf de maand juli 2022 moet je volgens de wet dus minimaal één rookmelder hebben geïnstalleerd per verdieping. Het is wel van belang dat je weet waar je deze het beste kunt ophangen. Om te zorgen dat jij je rookmelders verstandig plaatst volgen hier een aantal tips. Ten eerste is het aan te raden om geen rookmelder te plaatsen in een badkamer, keuken of garage.
Het is beter om de rookmelders te plaatsen in ruimtes waar je direct langskomt in het geval van een brand. Ruimtes als deze zijn bijvoorbeeld de woonkamer, de hal (onder en boven), verschillende slaapkamers en studeerkamers. Dit is de meest veilige manier om rookmelders in je huis te plaatsen. Hou je je niet aan de regels, dan pleeg je zelfs een strafbaar feit.

Recent

Jezelf herontdekken: een aantal tips

17/06/2024

De juiste reclame voor meer conversie

12/06/2024

Géén goede marketing: anti-marketing

07/06/2024

Tips om alcoholgebruik te verminderen

06/06/2024

Hoeveel kun je echt besparen met een warmtepomp?

05/06/2024

Meer in deze categorie

Hoeveel kun je echt besparen met een warmtepomp?

|
Financieel, Wonen

Huishoudelijke klusjes: niet zo moeilijk als het lijkt

|
Wonen

Upgrade je keuken: trends die geen verbouwing vereisen

|
Interieur, Wonen

Het gemak van een geautomatiseerd huis

|
Wonen
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!