Turbo's, wat zijn het en hoe handel ik ermee?

08/06/2021
|
128

In zeer korte tijd zijn turbo’s in Nederland uitgegroeid tot populaire beleggingsmogelijkheden. Doordat turbo’s gebruiken van een zogenaamde hefboom, is het mogelijk om versneld te kunnen beleggen in aandelen, indices, obligaties, grondstoffen en valuta. Bij turbo’s wordt er ingespeeld op een verwachte koersstijging of -daling. In dit opzicht zijn ze vergelijkbaar met futures. Daarbij kun je ook weer kiezen voor een short turbo of een long turbo. Het handelen in turbo’s gebeurt bij een broker, maar wat betekenen turbo’s en al deze termen nu eigenlijk?

 

Turbo’s; long en short turbo’s

Turbo’s zijn in het leven geroepen om met een kleine inleg te kunnen profiteren van koersschommelingen op de financiële markt. Deze schommelingen kunnen van aandelen zijn, maar ook van bijvoorbeeld obligaties of valuta. Bij een investering in turbo’s wordt er altijd gekeken naar de onderliggende waarde. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde hefboom werking, is een turbo wel veel gevoeliger voor schommelingen. Een hefboom houdt in dat de bank het verschil tussen jouw inleg en de onderliggende waarde financiert. Bij het handelen in turbo’s heb je nog de mogelijkheid om te kiezen voor long en short turbo’s.

 

Bij een long turbo wordt er een stijging van de onderliggende waarde verwacht. Dit betekent dus dat bij een short turbo er uitgegaan wordt van een daling van de onderliggende waarde. Het kopen van turbo’s is dus geheel gericht op bepaalde verwachtingen van de investeerder zelf. Men moet er daarom goed over nadenken welke turbo vorm het juiste is om op dat moment te kopen.

 

De hefboomwerking

Zoals eerder besproken betaal je bij een turbo niet het hele bedrag van de onderliggende waarde. Zo blijft het mogelijk om met een relatief klein bedrag een groot rendement te behalen. Als je dus investeert in turbo’s, dan betaald de bank het verschil tussen jouw inleg en de onderliggende waarde. Over het gedeelte dat door de bank gefinancierd is, zul je als belegger wel rente over moeten betalen. Doordat de bank dit financiert, is een turbo meer waard dan de investering die jij als belegger gedaan hebt.

Gerelateerd nieuws  Je linkbuilding uitbesteden

 

Als je een long turbo hebt gekocht en de onderliggende waarde zou stijgen, dan stijgt zowel jouw investering als het deel dat de bank heeft gefinancierd. Dit is de hefboomwerking in actie. Zodra de gewenste ontwikkeling daadwerkelijk uitkomt, schiet de waarde snel omhoog. Dit geldt echter ook andersom bij een long turbo. Zodra er een waardedaling komt, draai je ook relatief veel verlies. Het is daarom altijd goed om de risico’s van tevoren af te wegen tegen het mogelijke rendement.

 

Verschillen tussen CFD’s en turbo’s

CFD’s en turbo’s hebben onderling zowel overeenkomsten als verschillen. Beide producten maken gebruik van een hefboom, het is mogelijk om short en long te gaan, beide hebben geen vervaldatum én de kosten zijn vrijwel gelijk. Er zijn echter ook wezenlijke verschillen tussen een CFD en een turbo. Daar waar er bij turbo’s standaard gebruikt wordt gemaakt van een stop loss, is dit niet standaard bij een CFD. Een stop loss zorgt ervoor dat jouw positie op een bepaalde hoogte wordt gesloten om teveel verlies te voorkomen.

 

Dan is er nog het aanbod. Er is veel meer aanbod in CFD’s dan in turbo’s. Dit komt omdat turbo’s beursgenoteerd zijn en CFD’s niet. En er zijn natuurlijk meer producten of diensten niet beursgenoteerd dan wel. CFD’s zijn dus flexibeler om in te beleggen.

 

Ook is er een wezenlijk verschil in de risico’s tussen een turbo en een CFD. Bij turbo’s kun je namelijk niet meer verliezen dan jouw inzet. Bij CFD’s is dit wel mogelijk. Het is dus handig om hiervoor ook een stop loss te gebruiken om onnodig verlies te voorkomen.

cfd

Recent

Vijf handige tips voor een soepele verhuizing

18/04/2024

Duurzaam reizen: hoe kun je milieubewust op vakantie gaan?

17/04/2024

De rol van preventieve zorg in zorgverzekeringen

26/03/2024

5 Handige borduurtips

20/03/2024

Wat doet een mediator?

20/03/2024

Meer in deze categorie

De rol van preventieve zorg in zorgverzekeringen

|
Financieel, Gezondheid

De waarde van klantloyaliteit voor elk bedrijf

|
Financieel

Ondernemerschap in het digitale tijdperk: kansen en uitdagingen

|
Algemeen, Financieel

Bouw aan je toekomst met sparen

|
Algemeen, Financieel
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!