Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

12/10/2021
|
177
sneeuwkettingen kopen

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het land waar je bent. In sommige landen ben je verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit staat dan op verkeersborden aangegeven. Ook kun je sneeuwkettingen gebruiken, wanneer de omstandigheden erg extreem zijn. Bijvoorbeeld wanneer er een dikke laag sneeuw of ijzel ligt, maar ook wanneer je een berg op wilt rijden. Wil jij weten in welke landen winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn? Lees dan snel verder!

Winterbanden

Veel wintersporters rijden de hele winter op winterbanden. Dit is een stuk veiliger. Uit onderzoek bleek dat de remweg 40 meter korter wordt, wanneer je met winterbanden rijdt. Echter wilt dit niet zeggen dat je geen sneeuwkettingen nodig zult hebben tijdens de wintersport. In sommige landen zijn sneeuwkettingen namelijk verplicht.

Ook kan het voorkomen dat de situatie zo slecht is, dat je de sneeuwkettingen beter om kunt leggen. Bijvoorbeeld wanneer er een flink pak sneeuw ligt of wanneer het heeft geijzeld.

Regelgeving per land

Het beste kun je sneeuwkettingen kopen voordat je vertrekt op wintersport. Zo kom je in het buitenland nooit voor verrassingen komen te staan.

In alle Europese landen geldt dat je verplicht bent om sneeuwkettingen te gebruiken als dat staat aangegeven. Je weet wanneer je de kettingen om moet leggen, als je een blauw bord ziet met sneeuwkettingen erop. Maar welke regels gelden er nou precies per land? Dat leggen wij je in deze alinea uit.

Nederland

In Nederland zijn geen sneeuwkettingen verplicht, sterker nog. Het is verboden om in Nederland te rijden met sneeuwkettingen. Zelfs bij een dik pak sneeuw.

Oostenrijk

Hier zijn sneeuwkettingen verplicht, wanneer dit met borden wordt aangegeven. Als er geen borden te zien zijn, mag je alleen met sneeuwkettingen rijden wanneer er genoeg sneeuw ligt. Zo voorkom je dat de weg beschadigd raakt. Aangeraden wordt om te rijden met een maximum snelheid van 40 km/h.

Gerelateerd nieuws  Nadelen van een Excel urenregistratie

Let op! Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk. Bovendien moeten de winterbanden een profiel hebben van 4 millimeter.

Duitsland

Je bent in Duitsland verplicht om sneeuwkettingen om te leggen, wanneer dit wordt aangegeven op verkeersborden.

Italië

Tussen 15 oktober en 30 april is het in de Aostavallei verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Bij een aanrijding kun je als schuldige worden aangewezen, ook al staan er geen verkeersborden. Daarom moet je altijd een setje kettingen meenemen, wanneer je op wintersport gaat. Deze regels gelden ook in Milaan. Daar gelden ze 15 november tot 31 maart.

In de rest van Italië geldt er geen verplichting voor het meenemen van sneeuwkettingen.

Frankrijk

In Frankrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven of wanneer het door de zware weersomstandigheden noodzakelijk is.

Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht bij extreme weersomstandigheden. Ook zijn ze verplicht, wanneer het wordt aangegeven op verkeersborden. Met sneeuwkettingen geldt een maximum toegestane snelheid van 50 km/h.

Winterbanden zijn overigens niet verplicht in Zwitserland. Echter is het wel aan te raden!

Tsjechië

Het is hier gedurende de winter verplicht om je sneeuwkettingen mee te nemen. Voordat je vertrekt op wintersport naar Tsjechië, kun je beter eerst even wachten tot je zeker weet dat er sneeuw ligt. Zo schaf je geen overbodige materialen aan.

Slowakije

In Slowakije is het niet verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen. Het is alleen toegestaan om te rijden met sneeuwkettingen, wanneer het hele wegdek vol ligt met een dikke laag sneeuw. Zo moet voorkomen worden dat het wegdek beschadigd door de kettingen.

Kroatië

In de winter is het verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben. Wanneer er meer dan 5 centimeter sneeuw op de weg ligt, dan moeten de sneeuwkettingen worden omgelegd. Ook moet je in Kroatië verplicht een schep meenemen!

Recent

Jezelf herontdekken: een aantal tips

17/06/2024

De juiste reclame voor meer conversie

12/06/2024

Géén goede marketing: anti-marketing

07/06/2024

Tips om alcoholgebruik te verminderen

06/06/2024

Hoeveel kun je echt besparen met een warmtepomp?

05/06/2024

Meer in deze categorie

De juiste reclame voor meer conversie

|
Algemeen

Géén goede marketing: anti-marketing

|
Algemeen

5 Tips om je interieur een make over te geven

|
Interieur

Faalangst voor je rijexamen? Bekijk deze tips

|
Algemeen
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!