Een slotenmaker is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in sloten en andere producten. Een slotenmaker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het namaken van sleutels, het adviseren van veiligheidssloten, het installeren van sloten bij huizen en het opbouwen van veiligheidssloten. Ook mag een slotenmaker sloten openen als iemand zijn sleutels is vergeten of als een slot niet meer werkt. Een slotenmaker doet ook andere werkzaamheden zoals het verkopen en plaatsen van hang- en sluitwerk. Hij heeft een grote verantwoordelijkheid als het aankomt op het adviseren van mensen over hun slot. Een slotenmaker kan als ZZP-er werken of werken bij een slotenmakersbedrijf. Enkele grote slotenmakers bedrijven zijn: slotenmaker-sos.nl, slotenmaker-expert.nl, slotenmakersaanhuis.nl.

Deur openen door slotenmaker

Een slotenmaker kan om verschillende redenen een deur openen. Het kan voorkomen dat iemand zijn sleutels is vergeten of wanneer er een uitzetting plaatsvindt door een gerechtsdeurwaarder. Een slotenmaker beschikt over specialistisch gereedschap om sloten te kunnen openen. Het is belangrijk dat een slotenmaker geen schade toebrengt aan de deur. Dit is soms een moeilijke opdracht aangezien er steeds meer moderne veiligheidssloten zijn.

Advies van een slotenmaker

Een goede slotenmaker is ook een adviseur op het gebied van veilig wonen. Hij is door de politie gecertificeerd als inbraakpreventiemedewerker. Het adviseren van sloten gaat een stuk verder dan het alleen verkopen van een slot. Een slotenmaker kan je ook advies geven over welk slot geschikt is voor je woning. Ook de slotenmakers bij SOS of de meeste andere slotenmakers kunnen je advies geven over de beveiliging van je deuren.

Opleiding tot slotenmaker

Zoals we al eerder beschreven, een slotenmaker is een vakman. In Nederland zijn er enkele opleidingen voor het beroep slotenmaker. Daarnaast zijn er ook meerdere beroepen die raakvlakken hebben met het beroep slotenmaker, zoals een timmerman, klusjesman en aannemer. Een slotenmaker kan dus ook werkzaam zijn als timmerman of aannemer. In Nederland zal je vooral veel praktijkervaring opdoen om slotenmaker te worden. Voor degene die op zoek is naar een goede slotenmaker doet er goed aan om een gecertificeerde slotenmaker in te huren. Hiervoor is een gilde opgericht: Nederlandse sleutel- en slotenspecialisten gilde (Nssg).