Wat is een koolhydraatarm dieet?
Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je minder koolhydraten dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Je eet minstens 50 en maximaal 150 gram koolhydraten per dag. Deze koolhydraten haal je vooral uit verse, onbewerkte voedingsmiddelen die jezelf bereid met bijvoorbeeld koolhydraatarme recepten. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten namelijk vaak meer koolhydraten, omdat ze meer toevoegingen, zoals suiker en conserveermiddelen bevatten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je met een koolhydraatarm dieet meer afvalt dan met een vetarm dieet. Bij sommige onderzoeken kwam eruit dat bij een koolhydraatarm dieet vaak 2 tot 3 keer meer lichaamsvet wordt verloren dan bij een vetarm dieet. Als je gezond wilt afvallen is het daarom aan te raden om op de koolhydraten te letten. Voedsel met veel koolhydraten, zoals brood en pasta is vaak een oorzaak van overgewicht.
Voordelen van een koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet heeft een aantal voordelen:
- Er zijn online veel koolhydraatarme recepten te vinden, je hebt dus veel afwisseling tussen de maaltijden.
- Het behouden van je spiermassa tijdens het afvallen. Je voegt namelijk extra eiwitten toe aan je voeding, om het tekort aan koolhydraten op te kunnen vangen. Deze eiwitten kunnen ervoor zorgen dat je spiermassa tijdens het afvallen behouden blijft.
- Minder snel een hongergevoel krijgen, vanwege de eiwitten die je eet. Hierdoor zul je minder snel nog iets te eten pakken. Dit zorgt er weer voor dat je niet tussendoor nog snel iets te eten pakt, het eten dat je tussendoor pakt is vaak ongezond.
Nadelen van een koolhydraatarm dieet
Zoals bij alles, zitten er naast de voordelen van een koolhydraatarm dieet met koolhydraatarme recepten ook nadelen.
- Koolhydraatarme diëten bevatten vaak veel vetten, vooral verzadigde vetten. Deze verzadigde vetten leveren weinig gezonde voedingsvezels en kunnen bijdragen aan de kans op hart- en vaatziekten.
- Er kan ook een te kort aan vitamines ontstaan door Het vermijden van voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld volkorenbrood en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak belangrijke voedingsmiddelen die je dagelijks binnen zou moeten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan ijzer, magnesium en B-vitamines.