De belangrijkheid van het antigifcentrum

19/11/2020
|
231

De belangrijkheid van het antigifcentrum

Het antigifcentrum is een plek waar je naar toe kunt gaan als je vragen hebt over de inname van gevaarlijke stoffen of direct hulp nodig hebt bij acute vergiftigen. Behalve hulp bieden zijn antigifcentrums belangrijke plekken voor het verzamelen van informatie omtrent giftige stoffen.

De geschiedenis van het antigifcentrum

Het antigifcentrum - de experts in gifpreventie en behandeling - zoals we het nu kennen, is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Aangezien het aantal chemische producten en chemicali├źn op de markt erg toenam. Al deze nieuwe chemische producten hadden als gevolg dat er steeds meer gevallen van vergiftigingen binnen kwamen. Reguliere doctors en gezondheidsprofessionals hadden niet genoeg ervaring met alle vergiftigingen die binnenkwamen. Daarom werd in 1949 het eerste antigifcentrum in de wereld opgericht in Nederland.

Hoe kun je het antigifcentrum bereiken?

Het antigifcentrum in Nederland is 24/7 bereikbaar op de website vergiftigingen.info of op het noodnummer 030 274 88 88 echter in Nederland is het doel van het antigifcentrum om gezondheidsprofessionals te informeren. Als een particulier een vraag heeft dan wordt aangeraden om alsnog contact op te nemen met hun huisarts of de huisartsenpost. Als de huisarts geen raad weet met de vergiftiging dan kan hij het antigifcentrum bereiken.

Gerelateerd nieuws  Waarom het scheiden van bedrijfsafval zo belangrijk is

De werkzaamheden in het antigifcentrum?

Behalve dat ze informatie verstrekken aan zorgprofessionals is het antigifcentrum ook erg belangrijk voor andere werkzaamheden omtrent gif. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar verschillende antidota. Daarbovenop adviseren ze beleidsmakers en de overheid omtrent de voorlichting tegenover het publiek. Verder bereiden ze rampenplannen voor en bereiden ze informatie en bijstand voor het geval een dergelijk ongeval zou plaatsvinden. Verder worden antidota ontwikkeld en wordt bijgehouden waar in het land antidota zijn zodat bij geval van vergiftiging er snel gehandeld kan worden. Het antigif centrum doet meer achter de schermen dan de meerderheid van de populatie denkt en is inmiddels onmisbaar geworden in het functioneren van de gezondheidsverlening.

Recent

Voordelen en nadelen van een WooCommerce webshop

14/02/2024

Hoe maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen?

13/02/2024

Welke soorten advocaten zijn er?

27/01/2024

Boho-chic design: wereldse invloeden in huis halen

23/01/2024

Wat maakt een dakspecialist anders dan een algemene aannemer

23/01/2024

Meer in deze categorie

Voordelen en nadelen van een WooCommerce webshop

|
Algemeen

De evolutie van juridische dienstverlening

|
Algemeen

Selectiecriteria voor een rolsteiger aanhanger: Kies de juiste aanhangwagen voor uw rolsteigers

|
Algemeen

Trends in de jacht markt en de evoluerende rol van de jachtmakelaardij

|
Algemeen
┬ę Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!