De impact van thuiswerken

28/03/2023
|
528
thuiswerken

Sinds het ontstaan van Covid-19 is de wereld van werken op de kop gaan staan. We moesten met zijn allen massaal thuis werken, de een was vond dit geweldig terwijl de ander het vreselijk vond. Nu dit niet meer nodig is, zijn er echter toch nog steeds mensen die graag thuis werken. Thuiswerken heeft een aantal voor- en nadelen die in deze blog besproken zullen worden.

De voordelen

Er zitten een aantal voordelen aan het werken vanuit thuis die hieronder besproken zullen worden.

Flexibiliteit

Een van de grootste voordelen van het thuiswerken is de flexibiliteit die je erdoor hebt. Omdat je vanuit thuis werkt, heb je tijdens je pauze vaak tijd om even wat huishoudelijke dingen te doen, zodat je daar ’s avonds geen tijd meer aan hoeft te besteden. Het is vaak mogelijk om iets later te beginnen en iets later te eindigen of andersom, je werkt immers toch vanuit thuis en kunt je tijden vaak iets flexibeler indelen afhankelijk van je baan. Dankzij deze flexibiliteit ervaren veel thuiswerkenden minder stress en werkdruk. Dit komt de productiviteit ten goede. Een bijkomende flexibiliteit is dat je je geen zorgen hoeft te maken over: Hoe kies ik de juiste kleding voor werk?

Vervoer

Een ander voordeel van thuiswerken is het vervoer. Omdat je immers al thuis bent, hoef je niet te reizen naar je werk. Dit is voordelig voor jou en je portemonnee, maar ook voor het milieu. Minder mensen die met de auto naar werk gaan, betekent ook minder mensen die CO2 uitstoten.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk hangen de voordelen ook af van de persoonlijke voorkeur van de medewerker. Een medewerker die thuiswerken fijn vindt, zal productiever zijn, maar een medewerker die het vervelend vindt, zal juist minder productief zijn. Het is als werkgever dus belangrijk om de juiste personen vanuit thuis te laten werken, maar niet iedereen. Als iemand liever naar kantoor wil komen, moet daar ook ruimte voor zijn mits dat mogelijk is. Als werkgever is dit echt iets waar je op moet letten. Dit kan je als bedrijf ook onderscheiden in de markt ten opzichte van je concurrenten.

Gerelateerd nieuws  Een nieuw huis bouwen

thuiswerken

De nadelen

Aan het vanuit thuis werken zitten ook nadelen en deze zullen in het volgende stuk besproken worden.

Lastiger communiceren

Allereerst is het lastiger om te communiceren met collega’s wanneer iedereen vanuit thuis werkt. Als iedereen op kantoor is, kun je eventjes binnenlopen, maar als iedereen thuis is moet contact al via de telefoon gaan. Als de ene persoon dan net zijn of haar pauze op een ander moment dan jij pakt, kan dit al snel fout lopen. Communicatie is dus een van de valkuilen van het werken vanuit thuis.

Scheiding tussen privé en werk

Sommige mensen vinden het lastig om privé en werk gescheiden te houden wanneer ze vanuit thuis werken. Ze doen huishoudelijke taken en werktaken door elkaar heen gedurende de dag, waardoor ze uiteindelijk de hele dag bezig zijn met werken. Ze ervaren geen rust meer en verliezen de structuur van de werkdag.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is ook een probleem dat steeds meer voorkomt sinds er mensen thuis werken. Men mist het sociale contact met hun collega’s en dit kan voor eenzaamheid zorgen. Zeker wanneer iemand in het weekend ook weinig tot geen sociaal contact heeft kan dit mentaal zwaar zijn.

Aanbieders energie vergelijken

Een ander nadeel aan het werken vanuit thuis is dat je veel meer energie zult verbruiken wanneer je veel thuiswerkt. Immers worden apparaten ineens de hele dag gebruikt, terwijl ze normaal helemaal niet gebruikt werden tijdens een werkdag. Het is dus misschien wel verstandig om aanbieders van energie te vergelijken wanneer je van plan bent om veel thuis te gaan werken.

Focus

Het laatste punt is de focus. Dit is wederom een punt dat afhankelijk is van de persoon. Er zijn echter best veel mensen die ervaren dat ze zich thuis minder goed kunnen concentreren op hun werk. Er is te veel afleidingen van de kinderen of de radio en zo verliezen ze hun focus.

Lees ook onze blog over: Belangrijke aspecten binnen een bedrijf.

Recent

Psychologische aspecten van webdesign

04/07/2024

Wat zijn de eerste stappen bij het plannen van een bruiloft?

27/06/2024

Deze elektrische auto's zie je het vaakst

25/06/2024

Waarom een open dag waardevol is

21/06/2024

Jezelf herontdekken: een aantal tips

17/06/2024

Meer in deze categorie

Psychologische aspecten van webdesign

|
Diensten

Deze elektrische auto's zie je het vaakst

|
Diensten

Steeds meer vrachtwagens op de weg

|
Diensten

De toekomst van online marketing

|
Diensten
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!