De regels in de bijstand

30/12/2021
|
233
Bijstand

Wanneer je een bijstandsuitkering hebt moet je je ook aan een aantal regels houden. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je er alles aan doet om een nieuwe baan te vinden. Ook moet je iedere verandering doorgeven aan je gemeente. Veranderingen kunnen zijn wanneer je geld krijgt of wanneer je gaat samenwonen. Er wordt in zulke gevallen opnieuw gekeken naar je bijstand.

 

Werk

Als je bijstand hebt aangevraagd dan moet je verplicht werk gaan zoeken. Daarnaast moet je aan de slag gaan bij je nieuwe werk en dit werk ook behouden. Je bent verplicht om dan te re-integreren. De gemeente kan je helpen om het makkelijker voor je te maken om nieuw werk te vinden. Zo kan de gemeente je een re-integratiebureau aanbieden of kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Op deze manier wordt het je gemakkelijker gemaakt, want je doet werkervaring op. In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente je een opleiding aanbieden. Let op: de gemeente mag je vragen om vrijwilligerswerk te doen. Dit is een tegenprestatie voor je bijstand. Het is wel zo dat deze tegenprestatie het vinden van nieuw werk niet in de weg mag staan.

 

Veranderingen

Zoals net al gezegd moet je veranderingen doorgeven. Dit is de inlichtingenplicht die je hebt. Het houdt in dat je de gemeente je verandering doorgeeft die betrekking heeft op je uitkering. De gemeente past daarna de hoogte van je uitkering aan.

Gerelateerd nieuws  4 te gekke Odoo implementaties!

 

Taaleis

Ook is er een taaleis wanneer je in de bijstand terecht komt. Je moet de Nederlandse taal voldoende kunnen lezen en spreken om de bijstandsuitkering te kunnen krijgen. Wanneer je geen diploma hebt om te kunnen aantonen dat je goed Nederlands kunt, moet je verplicht de taaltoets maken. Wanneer je er niet genoeg aan doet om de Nederlandse taal te gaan beheersen kan je uitkering een stuk lager worden. In twee gevallen geldt de taaleis niet. Deze geldt niet als je de pensioenleeftijd hebt en als je al een lange tijd 100% arbeidsongeschikt bent.

 

Overige

Naast de bovengenoemde eisen voor de uitkering in de bijstand zijn er nog een aantal verplichtingen. Zo moet je meewerken aan onderzoek van de gemeente. Onderzoek kan zijn in de vorm van een huisbezoek. Ook moet je je netjes gedragen en er verzorgd uitzien bij een sollicitatiegesprek. Bovendien moet je in Nederland wonen. Als laatste moet je je vakantieplannen bespreken met je contactpersoon binnen de gemeente. Je mag namelijk maximaal 28 dagen per jaar op vakantie in het buitenland.

Bijstand

Recent

Psychologische aspecten van webdesign

04/07/2024

Wat zijn de eerste stappen bij het plannen van een bruiloft?

27/06/2024

Deze elektrische auto's zie je het vaakst

25/06/2024

Waarom een open dag waardevol is

21/06/2024

Jezelf herontdekken: een aantal tips

17/06/2024

Meer in deze categorie

Psychologische aspecten van webdesign

|
Diensten

Deze elektrische auto's zie je het vaakst

|
Diensten

Steeds meer vrachtwagens op de weg

|
Diensten

De toekomst van online marketing

|
Diensten
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!