De regels in de bijstand

30/12/2021
|
201
Bijstand

Wanneer je een bijstandsuitkering hebt moet je je ook aan een aantal regels houden. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je er alles aan doet om een nieuwe baan te vinden. Ook moet je iedere verandering doorgeven aan je gemeente. Veranderingen kunnen zijn wanneer je geld krijgt of wanneer je gaat samenwonen. Er wordt in zulke gevallen opnieuw gekeken naar je bijstand.

 

Werk

Als je bijstand hebt aangevraagd dan moet je verplicht werk gaan zoeken. Daarnaast moet je aan de slag gaan bij je nieuwe werk en dit werk ook behouden. Je bent verplicht om dan te re-integreren. De gemeente kan je helpen om het makkelijker voor je te maken om nieuw werk te vinden. Zo kan de gemeente je een re-integratiebureau aanbieden of kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Op deze manier wordt het je gemakkelijker gemaakt, want je doet werkervaring op. In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente je een opleiding aanbieden. Let op: de gemeente mag je vragen om vrijwilligerswerk te doen. Dit is een tegenprestatie voor je bijstand. Het is wel zo dat deze tegenprestatie het vinden van nieuw werk niet in de weg mag staan.

 

Veranderingen

Zoals net al gezegd moet je veranderingen doorgeven. Dit is de inlichtingenplicht die je hebt. Het houdt in dat je de gemeente je verandering doorgeeft die betrekking heeft op je uitkering. De gemeente past daarna de hoogte van je uitkering aan.

Gerelateerd nieuws  Examen doen voor je rijbewijs

 

Taaleis

Ook is er een taaleis wanneer je in de bijstand terecht komt. Je moet de Nederlandse taal voldoende kunnen lezen en spreken om de bijstandsuitkering te kunnen krijgen. Wanneer je geen diploma hebt om te kunnen aantonen dat je goed Nederlands kunt, moet je verplicht de taaltoets maken. Wanneer je er niet genoeg aan doet om de Nederlandse taal te gaan beheersen kan je uitkering een stuk lager worden. In twee gevallen geldt de taaleis niet. Deze geldt niet als je de pensioenleeftijd hebt en als je al een lange tijd 100% arbeidsongeschikt bent.

 

Overige

Naast de bovengenoemde eisen voor de uitkering in de bijstand zijn er nog een aantal verplichtingen. Zo moet je meewerken aan onderzoek van de gemeente. Onderzoek kan zijn in de vorm van een huisbezoek. Ook moet je je netjes gedragen en er verzorgd uitzien bij een sollicitatiegesprek. Bovendien moet je in Nederland wonen. Als laatste moet je je vakantieplannen bespreken met je contactpersoon binnen de gemeente. Je mag namelijk maximaal 28 dagen per jaar op vakantie in het buitenland.

Bijstand

Recent

Vijf handige tips voor een soepele verhuizing

18/04/2024

Duurzaam reizen: hoe kun je milieubewust op vakantie gaan?

17/04/2024

De rol van preventieve zorg in zorgverzekeringen

26/03/2024

5 Handige borduurtips

20/03/2024

Wat doet een mediator?

20/03/2024

Meer in deze categorie

Wat moet je doen voordat je product de markt op gaat?

|
Diensten

Welke soorten advocaten zijn er?

|
Diensten

Wat maakt een dakspecialist anders dan een algemene aannemer

|
Diensten

Begin je eigen webshop

|
Diensten
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!