Hoe verminder je verpakkingsafval?

21/05/2024
|
127
berg verpakkingsafval

De verpakking houdt voedsel vers en goed. Daarnaast gaat het ook verspilling tegen. Ook zorgt het ervoor dat je het veilig kunt eten en drinken. Maar al deze pakjes en zakjes betekent ook afval. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een duurzame keuze maakt?

Koop in grote hoeveelheden

Producten in bulk kopen kan bijdragen aan het verminderen van verpakkingsafval. Door grotere hoeveelheden te kopen, verminder je de noodzaak voor individuele verpakkingen. Veel winkels bieden bulkopties aan voor rijst, pasta, granen en zelfs voor schoonmaakmiddelen.

Vermijd wegwerpproducten

Wegwerpproducten zoals plastic bestek, borden, rietjes en verpakkingen dragen in grote mate bij aan de afvalberg. Kies in plaats daarvan voor producten die je meerdere keren kunt gebruiken. Zo wordt er bijvoorbeeld ook steeds meer aangeboden als siliconen rietjes. Een goed voorbeeld hiervan zijn de verschillende soorten clamshell verpakkingen die vaak voor eenmalig gebruik zijn, maar vervangen kunnen worden door herbruikbare alternatieven.

Verpakking recyclen

Door een verpakking te hergebruiken verminder je de milieubelasting. Daarom wordt een groot gedeelte van de verpakking gescheiden ingezameld. Zo kunnen de grondstoffen worden hergebruikt in nieuwe verpakkingen of andere producten. Hierbij is het belangrijk om afval op de juiste manier te scheiden. De meest duurzame verpakkingen zijn:

  • Verpakkingen die herbruikbaar zijn, zoals bierflesjes met statiegeld of navulbare flesjes.
  • Verpakkingen gemaakt van gerecyclede grondstoffen. 
  • Verpakkingen die je in de papierbak, bij het plasticafval of in de glasbak kunt gooien in plaats van bij het restafval.

Slimmer kiezen in de supermarkt

Om verpakkingsafval te verminderen kun je als consument ook opletten bij het kiezen van producten in de supermarkt. Daarom hebben wij de beste manieren voor je op een rijtje gezet:

  • Probeer zo veel mogelijk overbodig verpakkingsmateriaal te vermijden. Denk hierbij aan extra (noppen)folies om doosjes. Mocht er wel noppenfolie om het product zitten gewikkeld, zijn er ook manieren waarop je het kunt (her)gebruiken.
  • Neem herbruikbare zakjes mee voor losse groenten en fruit.
  • Koop alleen een grootverpakking als je straks geen eten hoeft weg te gooien. Voedselverspilling voorkomen is namelijk net zo belangrijk als verpakkingsafval.
  • Koop verpakkingen die zo min mogelijk uit verschillende materialen bestaan. Een plastic bak dat volledig van plastic is, kan beter worden gerecycled dan een plastic bak met een aluminium beschermlaag.
  • Let op de houdbaarheidsdatum. Voedsel dat gedroogd of diepgevroren is, is langer houdbaar dan vers voedsel. Zo hoef je dus ook minder snel iets weg te gooien.
Gerelateerd nieuws  Voordelen en nadelen van een WooCommerce webshop

Bewustwording

Een ander belangrijk aspect van het verminderen van verpakkingsafval is bewustwording. Naast dat je zelf bewust bezig bent met verpakkingsafval te minimaliseren kun je ook anderen hiervan bewust maken. Informeer bijvoorbeeld niet alleen over de impact, maar ook over de manier waarop ze het kunnen verminderen.

Kortom, het verminderen van verpakkingsafval is belangrijk voor een duurzamere wereld. Door te kiezen voor producten met minder of recyclebare verpakkingen kan de afvalberg worden verkleind. Koop in bulk, vermijd wegwerpproducten en recycle op de juiste manier. Maak slimme keuzes in de supermarkt en maak andere bewust van de impact van verpakkingsafval.

Recent

Jezelf herontdekken: een aantal tips

17/06/2024

De juiste reclame voor meer conversie

12/06/2024

Géén goede marketing: anti-marketing

07/06/2024

Tips om alcoholgebruik te verminderen

06/06/2024

Hoeveel kun je echt besparen met een warmtepomp?

05/06/2024

Meer in deze categorie

De juiste reclame voor meer conversie

|
Algemeen

Géén goede marketing: anti-marketing

|
Algemeen

5 Tips om je interieur een make over te geven

|
Interieur

Faalangst voor je rijexamen? Bekijk deze tips

|
Algemeen
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!