Ouderen voelen zich steeds vaker onveilig
Ouderen mensen kunnen soms een onveilig gevoel ervaren. Zowel thuis als op straat doen situaties zich voor die voor veel stress kunnen zorgen. Deze situaties kunnen variëren van angst overvallen te worden bij de pinautomaat tot angst om te vallen als niemand in de buurt is om te helpen. Een onveilig gevoel kan leiden tot stressgevoelens en slapeloosheid, terwijl ouderen juist veel rust nodig hebben. In deze blog lees je meer over wat ouderen kunnen doen om zich veiliger te voelen.
Wat te doen voor een veiliger gevoel?
Wat ouderen hiervoor kunnen doen hangt van de situatie af. De meest voorkomende plaatsen waar ouderen zich onveilig voelen zijn thuis en op straat.
- Thuis
Iedereen zou zich veilig moeten voelen in eigen huis. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan het onveilige gevoel al snel weggenomen worden. Doe bijvoorbeeld niet zomaar voor iedereen open als er wordt aangebeld en in de avond of snachts altijd de deur dicht laten. Het is ook aan te raden om met kinderen/verzorgers af te spreken dat zij eerst bellen voordat ze voor de deur staan.
- Op straat
Het is niet aan te raden in de avond of nacht op pad te gaan. Als het niet anders kan, ga dan nooit alleen. Draag nooit een portemonnee in je achterzak en draag een tas altijd (schuin) om je lichaam heen.
Veel ouderen gebruiken een personen alarmering in Limburg
Een personen alarmering in Limburg wordt steeds vaker gebruikt door ouderen. Het is handig omdat je geen digitale kennis nodig hebt om het te gebruiken, zoals je bij een mobiele telefoon wel nodig zou hebben. Eigenwijze ouderen geven vaak als argument geen personen alarmering in Limburg nodig te hebben omdat ze altijd hun telefoon op zak hebben. Toch kan in een moment van angst of schrik snel vergeten worden hoe familie of vrienden bereikt moeten worden met een telefoon. Een personen alarmering in Limburg heeft één knop en een spreek-lusterverbinding. In geval van nood hoeft alleen op de knop gedrukt te worden waardoor direct contact wordt gemaakt met mantelzorgers, buurtgenoten of thuiszorg. Het idee dat er te allen tijde om hulp gevraagd kan worden zorgt voor een veilig gevoel.