Wat houdt Lean in?

23/08/2020
|
176
Lean

Heel kort gezegd, Lean focust zich op het creëren van waarde en het elimineren van verspilling. Het is een business strategie die zich richt op waarde creatie voor de klant. Dit wordt toegepast in alle processen en daardoor worden verspillingen geëlimineerd. Het centraal stellen van de klant zorgt voor een maximale creatie van toegevoegde waarde. Dit allemaal tegen minimale inspanning vanuit de klant. Hierdoor verbeter je niet alleen de kwaliteit, maar zorg je ook voor vermindering in kosten en doorlooptijd.

 

Waarom Lean?

Uit bovenstaande alinea zou je dus de conclusie kunnen trekken dat Lean een positief effect heeft op klanttevredenheid. Dat is niet het enige waar Lean een positief effect op heeft. Het zorgt namelijk ook voor een verhoging in medewerkersbetrokkenheid en winst. Lean organisaties zijn voortdurend bezig te zoeken naar manieren om verbeteringen aan te brengen die hun bedrijf verbeteren. Dit in tegenstelling tot organisaties die pas interne veranderingen aanbrengen wanneer iets mis gaat.

Gerelateerd nieuws  Wat maakt een slaapmasker zo goed?

 

Herkomst van Lean

Toyota is de uitvinder van de “Lean methode”. De methode is bedacht door een werkplaatschef van Toyota genaamd: Taiichi Ohno. Hij bedacht dat alleen bedrijfsprocessen waar een klant voor betaald of waar een klant bereid voor is te wachten, nuttig zijn. Volgens de Lean methode zijn daarom alle activiteiten die hier buiten vallen verspilling van tijd en overbodig. Dit denkbeeld zorgde ervoor dat hij de kiem legde voor het Toyota Production System.

 

Het implementeren van lean

Voordat je een bedrijf een Lean bedrijf mag noemen, moet je vijf fasen doorlopen. Deze fasen bestaan uit Value, Value stream, Flow, Pull en Perfection. Lean is goed toe te passen door de gestandaardiseerde aanpak, maar vereist wel volledige omschakeling die je niet van de een op andere dag kunt bereiken. Het vergt namelijk ook een verandering van mentaliteit, dat betekent dat je alleen iets doet wanneer de klant hierom vraagt.

Recent

Hoe verminder je verpakkingsafval?

21/05/2024

De toekomst van online marketing

21/05/2024

Een weekendje Maastricht in de zomer!

06/05/2024

Het gedoogbeleid van Nederland

03/05/2024

Hoe SEO bedrijven helpt om te groeien

01/05/2024

Meer in deze categorie

De rol van preventieve zorg in zorgverzekeringen

|
Financieel, Gezondheid

De waarde van klantloyaliteit voor elk bedrijf

|
Financieel

Ondernemerschap in het digitale tijdperk: kansen en uitdagingen

|
Algemeen, Financieel

Bouw aan je toekomst met sparen

|
Algemeen, Financieel
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!