4 trends in zwem topsport

04/09/2022
|
75
Topsport zwemmen

Zwemmen is en blijft een sport waar wij Nederlanders ons als een vis in het water voelen. Van Pieter van den Hoogenband tot Ranomi Kromowidjojo, Nederland heeft een aantal grootheden van de sport voortgebracht. Maar het zwemmen van toen is niet meer het zwemmen van nu. Tijden veranderen en daarmee ook de trends in zwem topsport. Nieuwsgierig naar deze trends? We vertellen je hieronder meer over die trends.

Toegankelijker voor de Nederlander

Topsport begint, zoals bij elke sport, bij de ‘gewone’ Nederlander. De Koninklijke Nederlandse Zwembond realiseerde zich in 2016 dat Nederlandse ouders steeds minder zin hadden om hun kinderen naar een zwembad te brengen elke week. Hierbij kwam ook nog eens dat het bouwen van zwemcentra steeds duurder werd. Als oplossing hierop is een meerjarenplan ingezet die het bouwen van baden in Nederland door de jaren heen toegankelijker moet maken. Hoe meer kinderen zwemmen in Nederland, hoe groter de kans dat een nieuwe Pieter van den Hoogenband ontdekt wordt!

Elk haartje telt

Op een haar na winnen is normaal gezien een gezegde, maar in de zwem topsport kan dit letterlijk zijn. Elke milliseconde kan het verschil maken tussen goud en zilver op de Olympische Spelen. Hierdoor is alle winst die vóór de wedstrijd behaald kan worden niet alleen nuttig maar zelfs benodigd. Veel topsporters in de zwemsport laten zich permanent ontharen, zonder deze haren hebben zij minder weerstand in het water. Dit kleine verschil kan net onderscheid tussen plek één en plek twee betekenen.

Gerelateerd nieuws  De grootste voordelen van sporten met een personal trainer

Buiten het zwembad doortrainen

Vroeger was het de standaard om alle training te doen in het water. Tegenwoordig zien we dat elke professionele zwemmer die de top wil bereiken ook veel in de sportschool te vinden is. De een doet krachttraining om zo sterker te worden. De ander staat op de loopband om de conditie te verbeteren. Wel zien we dat ze het zelden alleen doen, tegenwoordig heeft iedere gerespecteerde topsport één of meer personal trainers.

Groei van de topsport in Afrika

Waar vroeger de westerse wereld een grip had op de prestigieuze titels in de zwemsport, begint Afrika een serieuze speler te worden op het wereldtoneel. Op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio zagen we goud voor zowel Tunesië als voor Zuid-Afrika. Ahmed Hafnaoui won een gouden medaille in de 400 meter vrij. Met pas 18 jaar werd hij de tweede persoon in de geschiedenis van Tunesië die ooit een medaille won op de Olympische Spelen. Een paar maanden later won hij de zilveren medaille op de korte baan kampioenschappen.

Voor Zuid-Afrika won Tatjana Schoenmaker de eerste medaille voor haar land sinds 2000, tevens de eerste gouden medaille voor een vrouw sinds 1996. Op de 200 meter borstslag won Tatjana niet alleen goud, ze verbrak ook het wereldrecord door de eerste vrouw ooit te worden die een tijd onder 2:19 noteerde.

Recent

De bekendste Nederlandse influencers

26/09/2023

Je telefoon beschermen met deze 5 tips!

13/09/2023

Een reis naar innerlijke rust en gezondheid

11/09/2023

Rustige maar chique werksfeer creëer je zo

07/09/2023

De vele voordelen van sedum matten

04/09/2023

Meer in deze categorie

Een reis naar innerlijke rust en gezondheid

|
Gezondheid, Ontspanning

Sneller spiergroei? Bekijk deze blog!

|
Gezondheid

Hoe ga je om met de boosheid van je kind?

|
Gezondheid

Tips voor een betere nachtrust

|
Gezondheid
© Copyright Crinnkle Webdesign 2023
hello world!