Een soa voorkomen is beter dan genezen
Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kent deze afkorting ongetwijfeld, aangezien we allemaal weleens te maken hebben gehad met een soa. Iedereen kent wel een persoon in zijn of haar omgeving die ooit een soa heeft opgelopen. Of je hebt natuurlijk zelf een keer een soa opgelopen. Dat kan natuurlijk ook. Het is hoe dan ook goed om je te laten testen op soa’s als je risico hebt gelopen. Daarnaast kun je het beste een test laten doen als je een nieuwe relatie begint, onveilige seks hebt of al wat klachten die zouden kunnen duiden op een soa hebt. Een test kan eigenlijk nooit kwaad. Het is dan ook beter om een soa te voorkomen dan te genezen (mits de soa geneesbaar is uiteraard).
Het testen op soa’s
Ongeveer 3 weken na een besmetting heeft het pas zin om een soa test te laten uitvoeren. Laat je binnen deze periode toch een soa test doen, dan kan de uitslag onbetrouwbaar zijn. Eigenlijk heeft dit vrij weinig zin. Laat je dus na drie weken testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Heb je mogelijk een hiv-infectie opgelopen, dan duurt deze termijn nog langer. Je dient dan zelfs 12 weken te wachten, aangezien een hivbesmetting een langere incubatietijd heeft. Mocht je klachten hebben, dan dien je wel eerder een soa test te laten doen natuurlijk.
Sommige groepen hebben extra veel risico
Zit je in een groep waarbij het risico op een soa groter is (een risicogroep dus), dan heb jij meer kans om een soa op te lopen. Zoek goed uit of jij in een dergelijke groep valt en laat je regelmatig testen op soa’s. Het feit dat jij een grotere kans hebt om een soa op te lopen, wil natuurlijk niet zeggen dat je daadwerkelijk iets zult oplopen. Je dient te allen tijde voorzichtig te doen en nu misschien wel extra meer. Zo dien je extra op te passen als je tot 25 jaar oud bent, maar ook als je een homoseksuele man bent bijvoorbeeld. Daarnaast val je in een risicogroep als je in een tijdsbestek van een halfjaar meer dan 3 bedpartners hebt gehad, in het verleden weleens een soa hebt gehad, in de prostitutie werkt of klant bent bij een sekswerker.
Testen werkt bijna altijd
Laat je vooral met enige regelmaat testen als je valt in een risicogroep. Dit kan bij de huisarts of bij de soa-poli van een GGD. In beide gevallen is je test gratis. Je testuitslag verschijnt na een week. Je kunt er ook voor kiezen om een zelftest te doen. Let er dan wel op dat je die niet bij de plaatselijke drogist koopt. Die tests zijn namelijk hartstikke onbetrouwbaar. Sommige webwinkels verkopen wel betrouwbare testjes die je zelf kunt uitvoeren thuis.
Heb jij als een seks gehad na het gebruik van poppers? Lees hier of het wel zo veilig is!