Hoe los je het tekort op de woningmarkt op?

05/09/2021
|
221
burger participatie

Dagelijks hoor je er wel iets over, het tekort op de woningmarkt. Op dit moment is de situatie zo ernstig dat veel starters kansloos op de woningmarkt zijn. Dat is niet gek want huizen gaan nu gemiddeld weg voor meer dan 3 ton. Dit bedrag kan een starter niet betalen en vooral niet wanneer hij of zij ook nog een studieschuld heeft. De regering is dan ook al een tijd bezig met oplossingen voor deze exploderende woningmarkt. Wat werkt en wat niet? Je leest het in deze blog

Pre fab woningen zijn de toekomst

Pre fab woningen staat voor pre fabricated houses, en dus doelt dit op huizen die al gemaakt zijn voor ze geplaatst worden. Hierdoor hoef je geen maanden of jaren te wachten voordat een nieuw huis is gebouwd en kan er dus al snel iemand intrekken. Deze woningen beschikken over alle benodigdheden om rustig en fijn te kunnen wonen. Ze zijn voorzien van veel energiebesparende maatregelen, goed geïsoleerd en beschikken over een nieuwe cv ketel. Gas en energiekosten blijven dus laag. Er is alleen een probleem en dat is dat er bij deze woningen nog niet voor de grond is betaald. Dit is waar de hoogste kosten posten zitten en dus zal een pre fab woning alleen een oplossing kunnen zijn als er naar de grondprijs nog gekeken wordt.

Een maximaal bedrag voor huur per m2

Buiten de enorme kosten van koophuizen, rijst er nog iets anders de pan uit op de woningmarkt. Huur is nog nooit zo duur geweest als nu. Een starter levert in Amsterdam ongeveer de helft van zijn salaris in voor een appartement van 40m2 , niet normaal toch? Bovendien gaat dit ook niet zo makkelijk, omdat veel makelaars een inkomensgrens trekken waaraan je moet voldoen om een huis te kunnen huren. Een oplossing zou kunnen zijn om de private housing (prive huizenmarkt) op slot te gooien en een maximaal bedrag per m2 per gemeente in te stellen. Dit bedrag dient dan niet hoger te zijn dan bijvoorbeeld 1.5x de sociale huurwoning prijs. Hiermee ontmoedig je huizenmelkers en los je het huur probleem voor een deel op.

Gerelateerd nieuws  5 tips om je huis in Geleen te verkopen

Ideeën voor uw gemeente? Maak gebruik van burgerparticipatie

Heb jij nog ideeën die je gemeente zou kunnen toepassen om dit huizenprijs probleem op te lossen? Blijf dan vooral niet stil zitten en laat je stem horen, maak gebruik van je burgerparticipatie! Neem contact op met de gemeente en laat je stem horen. Of beter nog, verzamel meerdere mensen bij elkaar en vorm een groep. Hierdoor kun jij als burger beter gebruik maken van je burgerparticipatie en zal je serieuzer worden genomen door de gemeente. Misschien kan dit wel de oplossing zijn voor dit nationale en regionale probleem !

Recent

Vijf handige tips voor een soepele verhuizing

18/04/2024

Duurzaam reizen: hoe kun je milieubewust op vakantie gaan?

17/04/2024

De rol van preventieve zorg in zorgverzekeringen

26/03/2024

5 Handige borduurtips

20/03/2024

Wat doet een mediator?

20/03/2024

Meer in deze categorie

Vijf handige tips voor een soepele verhuizing

|
Wonen

Hoe je als expat een woonruimte vind

|
Wonen

Een onvergetelijk huisfeest organiseren: zo doe je dat

|
Ontspanning, Wonen

Wat moet je doen voordat je product de markt op gaat?

|
Diensten
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!