Wat is kattensnor?

16/06/2021
|
183
kattensnor

Kattensnor is een plant die genezende krachten heeft op uw nieren. Zo wordt er van kattensnor ook een thee gemaakt. Deze thee noemt men ook wel Javaanse nierthee. Het bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt omdat kattensnor in Java groeit. In Indonesië heeft kattensnor ook een andere naam. Naast Java zijn er meerdere plekken waar kattensnor groeit. De plant groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. Kattensnor groeit in het Noorden van Australië, Nieuw Guinea, Indonesië, Thailand, de Filipijnen en India. De plant groeit voornamelijk in een bos of naast een beek of rivier. De naam van het plantje heeft deze te danken aan de meeldraden van de bloem. Deze lijken namelijk erg op de snor van een kat. Benieuwd naar verdere kenmerken van kattensnor? Lees dan gerust verder!

 Wat kun je allemaal van kattensnor maken?

Buiten thee, kun je kattensnor ook verwerken in een gerecht zoals soep, zolang het maar in een gerecht wordt gebruikt waarvoor veel water nodig is. Je kunt er dus ook voor kiezen om het indirect in een rijstgerecht te verwerken. Dit doe je door water te laten koken en hier kokend kattensnor aan toe te voegen. Vervolgens gebruik je ditzelfde water en kook je hier de rijst in. Dit zal ervoor zorgen dat de stoffen van de kattensnor worden opgenomen in de rijst en dus direct in je gerecht verwerkt zijn.

Voedingsstoffen kattensnor

In kattensnor zitten veel verschillende gezonde voedingsstoffen. Er zit namelijk een enorme hoeveelheid aan mineralen in. Een derde van de mineralen zijn kaliumzouten. Deze bestaan uit kaliumnutraat en kaliumchloride. Naast de kaliumzouten bevat kattensnor ook mineralen als ijzer, natrium, magnesium en siliciumdioxide. Er zitten daarnaast veel flavonoïden in, een categorie voedingsstoffen die onder de fytonutriënten valt. Bovendien bevat deze gezonde plant polyfenolen, organische zuren zoals koffiezuurderivaten en rozemarijnzuur, orthosiphonine, triterperoïde saponinen, choline en oliën zoals sesquiterpenen, beta-elemeen, beta-caryophylleen, beta-selinen, alfa-guianeen en humuleen.

Bijwerkingen van kattensnor

Als de maximale hoeveelheid van kattensnor niet overschreden wordt is de consumptie van kattensnor geen enkel probleem. Als er op dagelijkse basis 5 tot 6 gram geconsumeerd wordt, is er geen sprake van bijwerkingen. Het is wel erg belangrijk om bij deze consumptie genoeg vocht te blijven consumeren. Dit is belangrijk doordat kattensor vocht afdrijvend is. Kattensnor is niet efficiënt in het geval van acute nieraandoeningen. In het geval van acute nieraandoeningen dient u een arts in te lichten. Wanneer er vochtophoping ontstaat door hart en nier aandoeningen, kan onder toezicht van een arts kattensnor geconsumeerd worden. Kattensnor wordt afgeraden bij hartritmestoornissen. Hetzelfde geldt voor patiënten die kalium verdrijvende of juist kalium sparende medicijnen gebruiken. Ook mensen die lithium gebruiken dienen voorzichtig te zijn met kattensnor. Als u twijfelt over de consumptie van kattensnor kunt u altijd een arts raadplegen en vragen wat deze adviseert.

Gerelateerd nieuws  Afvallen met een voedingsschema: welke kan je het beste gebruiken?

kattensnor

Kattensnor als plant onderhouden

Een kattensnor kan zowel binnen als buiten gekweekt worden. Als je kattensnor binnen wilt kweken kun je dit vanaf de maand maart doen. Wil je de plant buiten kweken? Dan moet je waarschijnlijk een a twee maanden langer wachten. Rond het einde van april, begin mei is namelijk de laatste nachtelijke vorst verdwenen en kun je met een gerust hart de plant gaan kweken. Om het beste resultaat te krijgen is het aan te raden om niet alle zaden in een keer te zaaien. Maak in plaats daarvan gebruik van verschillende zaai etappes. Als je tot half juni gebruik maakt van inzaaien, zal deze plant optimaal kunnen groeien in de maanden Juli tot Oktober.

Waar moet ik op letten?

Deze plant houdt van zon, dus het kiezen van een zonnig plekje zal zeker invloed hebben op de algemene bloei van de plant. Ook vraagt de plant om een voedingsrijke bodem, het is dus belangrijk dat je deze regelmatig water geeft en vervolgens de bodem ook goed draineert.

Hoe zaai je kattensnor?

Kies eerst een goede plek uit waar je de plant wilt zaaien en zorg dat deze voldoet aan de bovengenoemde eisen. Vervolgens gebruik je mest om de bodem te verrijken. Heb je dit gedaan? Dan kun je beginnen met het zaaien. Houdt er rekening mee dat je ongeveer 500 zaden nodig hebt om een kattensnor te kunnen laten bloeien. Dit staat ongeveer gelijk aan een gram zaadjes. Heb je de zaadjes gezaaid? Dan is het tijd om de zaden te bekken. Hiervoor maak je gebruik van ongeveer een halve centimeter grond en kun je dit vervolgens aandrukken.

Hoe verzorg ik de plant?

Kattensnor heeft na het zaaien niet veel verzorging nodig. Het enige waar je op moet letten is dat de plant voldoende water krijgt. Ook moet je erop letten dat er niet te veel onkruid rondom de bloem bloeit. Dit kan namelijk invloed hebben op het bloeieffect van de plant.

Recent

Voordelen en nadelen van een WooCommerce webshop

14/02/2024

Hoe maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen?

13/02/2024

Welke soorten advocaten zijn er?

27/01/2024

Boho-chic design: wereldse invloeden in huis halen

23/01/2024

Wat maakt een dakspecialist anders dan een algemene aannemer

23/01/2024

Meer in deze categorie

Het nieuwe gezicht van bedrijfsafval ophalen: een sprong naar duurzaamheid

|
Gezondheid

De gezondheidsvoordelen van een biologisch matras

|
Algemeen, Gezondheid

Een reis naar innerlijke rust en gezondheid

|
Gezondheid, Ontspanning

Sneller spiergroei? Bekijk deze blog!

|
Gezondheid
© Copyright Crinnkle Webdesign 2024
hello world!