Kattensnor is een plant die genezende krachten heeft op uw nieren. Zo wordt er van kattensnor ook een thee gemaakt. Deze thee noemt men ook wel Javaanse nierthee. Het bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt omdat kattensnor in Java groeit. In Indonesië heeft kattensnor ook een andere naam. Naast Java zijn er meerdere plekken waar kattensnor groeit. De plant groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. Kattensnor groeit in het Noorden van Australië, Nieuw Guinea, Indonesië, Thailand, de Filipijnen en India. De plant groeit voornamelijk in een bos of naast een beek of rivier. De naam van het plantje heeft deze te danken aan de meeldraden van de bloem. Deze lijken namelijk erg op de snor van een kat. Benieuwd naar verdere kenmerken van kattensnor? Lees dan gerust verder!

 

Voedingsstoffen kattensnor

In kattensnor zitten veel verschillende gezonde voedingsstoffen. Er zit namelijk een enorme hoeveelheid aan mineralen in. Een derde van de mineralen zijn kaliumzouten. Deze bestaan uit kaliumnutraat en kaliumchloride. Naast de kaliumzouten bevat kattensnor ook mineralen als ijzer, natrium, magnesium en siliciumdioxide. Er zitten daarnaast veel flavonoïden in, een categorie voedingsstoffen die onder de fytonutriënten valt. Bovendien bevat deze gezonde plant polyfenolen, organische zuren zoals koffiezuurderivaten en rozemarijnzuur, orthosiphonine, triterperoïde saponinen, choline en oliën zoals sesquiterpenen, beta-elemeen, beta-caryophylleen, beta-selinen, alfa-guianeen en humuleen.

 

Bijwerkingen van kattensnor

Als de maximale hoeveelheid van kattensnor niet overschreden wordt is de consumptie van kattensnor geen enkel probleem. Als er op dagelijkse basis 5 tot 6 gram geconsumeerd wordt, is er geen sprake van bijwerkingen. Het is wel erg belangrijk om bij deze consumptie genoeg vocht te blijven consumeren. Dit is belangrijk doordat kattensor vocht afdrijvend is. Kattensnor is niet efficiënt in het geval van acute nieraandoeningen. In het geval van acute nieraandoeningen dient u een arts in te lichten. Wanneer er vochtophoping ontstaat door hart en nier aandoeningen, kan onder toezicht van een arts kattensnor geconsumeerd worden. Kattensnor wordt afgeraden bij hartritmestoornissen. Hetzelfde geldt voor patiënten die kalium verdrijvende of juist kalium sparende medicijnen gebruiken. Ook mensen die lithium gebruiken dienen voorzichtig te zijn met kattensnor. Als u twijfelt over de consumptie van kattensnor kunt u altijd een arts raadplegen en vragen wat deze adviseert.

 

kattensnor